03 apr | Bewonersportretten

100 dagen in Heerlen

De 20-jarige Dahnee Houben is derdejaars student Social Work aan Zuyd Hogeschool. De eerste twee jaren van haar studie woonde ze nog thuis in Gronsveld, een dorpje onder de rook van Maastricht. Het derde jaar besloot ze op kamers te gaan. Deze beslissing bracht haar 100 dagen geleden naar Heerlen.

“Mijn stage gaf de doorslag”, vertelt Dahnee. “Het hele schooljaar 2019/2020 werk ik fulltime als maatschappelijke werker bij Sevagram in Heerlen. Elke dag met de trein en de bus van Gronsveld via Maastricht naar Molenpark bij het Zuyderland ziekenhuis nam te veel tijd in beslag. En eerlijk is eerlijk, ik was er eigenlijk ook klaar voor om op kamers te gaan.

Thuis ben ik de oudste van vier kinderen. Het is er een gezellige maar ook drukke boel. In mijn kamer in Heerlen is het heerlijk rustig. Daar kan ik echt van genieten. Maar het is ook superleuk om op donderdagavond of vrijdag weer thuis te komen. Dan kan ik weer helemaal opgaan in het drukke gezinsleven met mijn zusje en twee broertjes.”

Op dezelfde verdieping

Op zoek naar een betaalbare studentenkamer stuitte Dahnee op de studentenwoningen in De Putgraaf in Heerlen. Zij was verkocht. Dahnee: “Mijn kamer is klein, maar ook betaalbaar. Ik heb het heel knus gemaakt.

Het leukste vind ik dat een vriendin uit Eijsden tegelijk met mij naar De Putgraaf in Heerlen is verhuisd. Zij heeft een studio op dezelfde verdieping. Hartstikke gezellig natuurlijk. Als we in Heerlen zijn eten we elke avond samen. Dan doen we ook samen de boodschappen. Dat is veel leuker en omdat we de kosten delen, is samen eten ook goedkoper. Na het eten kletsen we nog even na.

We gaan ook wel eens samen uit in Heerlen. Dat zijn tot nu toe erg leuke avondjes, waarbij soms ook vrienden uit Maastricht aanhaken. We hebben allebei een tweepersoonsbed; er kan dus makkelijk iemand blijven slapen. Maar meestal gaan we toch uit in Maastricht. Dat is thuis en daar zit nog altijd onze vriendenclub. Alleen al daarom blijft Maastricht onze favoriete uitgaansstad.”

Handige handjes

“Naast mijn studie heb ik al jaren een bijbaantje in een Bed & Breakfast net buiten Maastricht. Dat is ook een reden om elk weekend naar huis te gaan. Maar het studentenleven heeft mij te pakken. Het bevalt mij prima op kamers. Volgend jaar heb ik nog een onderzoeksstage voor mijn studie. Waar ik die stage ga doen? Dat weet ik nog niet. En aan het einde van volgend schooljaar studeer ik af aan Zuyd. Wat ik daarna ga doen, staat ook nog niet vast. Wat wel vaststaat, is dat ik zelfstandig blijf.

Ik vind het heerlijk om mijn eigen beslissingen te nemen. Al moet ik toegeven dat ik soms wel de handige handjes van mijn vader mis. Mijn fiets staat sinds ik in Heerlen woon met een platte band in de kelder. Daar moet ik nog iets aan gaan doen.”

Terug
Terug
Vinco Wonen