22 maa | Nieuws

Een duurzame toekomst voor De Dem

Met het onthullen van een bouwbord hebben kinderen uit De Dem het startsein gegeven voor een grootschalige renovatie in hun wijk. Bijgestaan door wethouder Casper Gelderblom onthulden ze een groot bord waarop te zien is dat er maar liefst 272 eengezinswoningen worden gerenoveerd en verduurzaamd.

De woningen die gerenoveerd worden zijn eengezinswoningen zoals je die op veel plekken ziet, ze zijn gebouwd rond het jaar 1970 tijdens de naoorlogse wederopbouw in Nederland. De woningen zijn van het type doorzonwoning met voor- en achtertuin en 3 slaapkamers. De Dem is een grote en rustige woonwijk dichtbij het winkelcentrum van Hoensbroek. Geen wonder dat er dan ook veel gezinnen met kinderen wonen in De Dem. Aan Isabella en Liam de eer het bouwbord te mogen onthullen samen met de wethouder. Deze kinderen groeien straks op in een comfortabel huis dat weer voldoet aan de eisen van deze tijd.

Wat gaat er gebeuren?

De renovatie houdt in dat we groot onderhoud uitvoeren en de woningen goed isoleren. Daar waar nodig worden badkamer, toilet en keuken vervangen. Het isoleren gebeurt bij deze woningen door het dak van buitenaf te voorzien van isolatie, nieuwe spouwmuurisolatie aan te brengen en alle kozijnen en buitendeuren te vervangen. Vincio Wonen doet dit samen met bouwpartner Van Wijnen.

Lagere energiekosten

Al deze maatregelen gaan helpen het comfort in de woning omhoog en de energielasten omlaag te brengen. Bewoners kunnen zelf kiezen voor de mogelijkheid om zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. Als ze hiervoor kiezen zal dit de kosten voor energie omlaag brengen. Vincio Wonen hoopt dat veel bewoners hiertoe besluiten.

“Het verduurzamen van woningen bij Vincio Wonen is een serieuze opgave. In De Dem zijn we naast renovatie ook de woningen aan het verduurzamen. Straks hebben al deze woningen minimaal energielabel A. Daarmee zetten we een grote stap in de verduurzaming.”
Sjraar Canjels, directeur-bestuurder Vincio Wonen.

In contact met de bewoners

De aanpak van alle 272 woningen zal enkele jaren duren en heeft impact op de hele wijk. In de wijk is een bewonerscommissie actief die weet wat er speelt in de wijk en samen met de huurdersbelangen Vincio Wonen opkomt voor de belangen van de huurder. Vincio Wonen renoveert de woningen in bewoonde staat en dat vraagt het een en ander van de bewoners. Een goede communicatie is dan een vereiste. Bewoners uit de wijk zijn eerder op bezoek geweest in de modelwoning om met eigen ogen te zien wat er zoals verandert. Na het bezichtigen heeft maar liefst 95% van de bewoners ingestemd met het renovatievoorstel dat ze gekregen hadden.

Terug
Terug
Vinco Wonen