Nieuwe hoogrendements-ketel

Nieuwe hoogrendementsketel

Afgelopen jaar is in een groot aantal woningen de oude cv-ketel vervangen in een moderne hr-ketel. Een goede stap in de richting voor een CO2-neutrale regio Parkstad. De nieuwe hoogrendementsketel werkt anders dan de oude cv-ketel. Hierdoor kunt u een ander gevoel van warmte in uw woning ervaren.

Op deze pagina vindt u enkele belangrijke weetjes én ook veelgestelde vragen over de nieuwe hr-ketels op een rij.

Wat is anders?

Oudere cv-ketels verwarmen volgens het aan/uit-principe. Dit betekent dat de ketels op vollast (maximale capaciteit) branden of uitgeschakeld zijn. De nieuwe hr-ketel is een zogenaamde modulaire ketel. Deze verwarmt op een zo laag mogelijke capaciteit en past deze automatisch aan. Hierdoor is deze ketel duurzamer en zuiniger dan de oude.

Voorbeeld

We kunnen de werkwijze van de ketels vergelijken met een autorit van Heerlen naar Groningen. Uw oude ketel zou deze rit plankgas op topsnelheid uitvoeren met vaak remmen. U bent dan wel snel in Groningen, maar dit kost ook de maximale hoeveelheid brandstof.
De nieuwe ketel rijdt in een rustiger tempo met de cruisecontrol op 80 kilometer per uur. Deze reis duurt langer, maar er wordt veel minder energie verbruikt.
Dit is bij de ketel, het verwarmen van uw huis, niet anders. Beide ketels zorgen voor een aangename temperatuur in huis, alleen werken ze op een andere manier

Wat zijn vragen die ons vaak gesteld worden?

1. Onze hr-ketel is een modulerende installatie. Wat houdt dat in?

Moduleren is een ander woord voor aanpassen. Dat is precies wat de hr-ketel doet; zich aanpassen aan de warmtevraag. Een modulerende ketel blijft constant in bedrijf, maar wel op een laag vermogen. Het moduleren zorgt ervoor dat uw cv-ketel nooit harder werkt dan nodig. Grote temperatuurschommelingen worden voorkomen. Het resultaat is een prettig, constant klimaat in huis. Deze slimme manier van verwarmen is energiezuiniger én voordeliger!

2. De radiatoren in mijn huis voelen vaak lauw aan. Werkt de ketel wel goed?

Ja, dit hoort bij een modulerende ketel. De temperatuur wordt namelijk steeds een beetje bijgestuurd. De ketel hoeft niet op volle toeren te draaien om uw huis te verwarmen. Daardoor zijn de radiatoren bijna nooit gloeiendheet.

3. Als ik thuiskom, duurt het lang voordat de woning op temperatuur is. Hoe komt dat?

Waarschijnlijk zet u de thermostaat flink lager wanneer u van huis bent. Zo werkte het met de oude ketels. De nieuwe generatie ketels werken het beste en het zuinigst bij zo min mogelijke temperatuurschommelingen. Zet uw thermostaat bijvoorbeeld op 18 graden als u weg gaat en op 20 graden als u thuis bent. Als u terugkomt, is het huis zo weer warm. Dit geldt ook voor ’s nachts. Bent u voor langere tijd van huis, dan is het wel verstandig de thermostaat laag te zetten. U moet dan wel rekening houden met een wat langere opwarmtijd als u weer thuis komt en de thermostaat hoger zet.

4. Is het niet veel duurder om de temperatuur bij afwezigheid hoger in te stellen?

Nee. De ketel hoeft maar weinig energie te verbruiken als er niet te veel temperatuurschommelingen zijn. Het op volle toeren draaien van de ketel kost meer energie. Zet u de thermostaat regelmatig laag of uit, dan bent u dus juist duurder uit.

5. Ik vind mijn woning niet warm genoeg, terwijl ik mijn thermostaat toch op 21 graden heb ingesteld. Wat is er mis?

Er is waarschijnlijk niets mis. Zoals uitgelegd in het voorbeeld, werkt de nieuwe hr-ketel anders dan uw oude ketel en verwarmt deze op een lager tempo. Wij adviseren u dan ook om bij afwezigheid de temperatuur op 18 graden in te stellen. Hierdoor duurt het minder lang om de woning op te warmen zodra u thuiskomt.

Mocht u echter merken dat uw ketel niet goed werkt, dan kunt u contact opnemen met Hajnadi Klimaattechniek via (045) 545 12 00. Zij kunnen u telefonisch adviseren en indien nodig in actie komen.

Terug
Terug
Vinco Wonen