Tips voor een gezonde woonomgeving in huis

Een gezond huis is een droog en schoon huis. Een slecht geventileerd huis is slecht voor de gezondheid, maar ook slecht voor de staat van je huis. Schimmel en vocht staan op de loer. Hieronder 7 tips over ventileren.

Tip 1
Woonkamer

U regelt zelf de toevoer van verse lucht en afvoer van gebruikte/vuile lucht. U kunt dit doen door het ventilatierooster of het raam open te zetten. Het ventilatierooster kun je zelf schoonmaken door het rooster te stofzuigen.

Tip 2
Keuken

Tijdens het koken komt er veel waterdamp vrij. Gebruik daarom de mechanische ventilatie of de afzuigkap. Zet deze op de hoogste stand. Als u klaar bent met koken laat deze dan nog wat langer aanstaan of zet het raam even op een kiertje. Vervang regelmatig het filter van je afzuigkap, dan blijft hij goed werken.

Tip 3
Was

Het drogen van de was kan het beste buiten. Zet het droogrek met natte was in de tuin of op het balkon. Buiten kan het vocht goed weg en door de wind droogt het sneller op. Maak je gebruik van een wasdroger? Zorg ervoor dat het apparaat direct de vochtige lucht naar buiten afvoert. Als dat niet kan, kies dan een droger die vocht condenseert.

Tip 4
Badkamer

Condens en druppels op de muur zorgen in de badkamer voor veel vocht. Zet tijdens het douchen de mechanische ventilatie of doucheventilator aan. Laat deze na het douchen nog even aanstaan of zet het raam op een kiertje. Ook helpt het de douchetegels te drogen met een handdoek of trekker.

Tip 5
Luchten

Bij luchten zet je ramen en deuren tegen elkaar open. Zodra je het raam of de deur weer dichtdoet, hoopt de vervuiling zich weer op. Bij ventileren wordt frisse lucht de hele dag ververst. Gebruik hiervoor de mechanische ventilatie of een raam.

Als er iemand thuis is, zet dan de mechanische ventilatie altijd aan op de laagste stand of zet het ventilatierooster open. Krijgt u veel bezoek of is het hele gezin thuis, zet dan de ventilatie op een hogere stand. Het is goed om een uurtje goed te luchten in de ochtend, maar zet de thermostaat dan niet lager.

Tip 6
Zomer en winter

Ventileren in de zomer, dat doen we allemaal. Maar ventileren is in het hele jaar door van belang; zomer en winter! Een droge kamer voelt prettiger en is ook beter te verwarmen.

Tip 7
Thermostaat

Zet de thermostaat 's avonds op 15 graden minimaal. Zorg ervoor dat de temperatuur in alle kamers boven de 15 graden blijft. Ventileren heeft alleen nut als de kamertemperatuur boven de 15 graden is. U verwacht het misschien niet, maar ventileren zorgt juist voor besparing op uw energiekosten. Droge verse lucht laat zich veel makkelijker verwarmen dan vochtige lucht in huis. Het is daarom slimmer om de mechanische ventilatie een standje hoger te zetten, dan de thermostaat een graadje hoger te zetten.

Op de website van de GGD vind u nog meer onderwerpen over de gezondheid van uw woonomgeving.

GGD-leefomgeving

 

Terug
Terug
Vinco Wonen